Centrum voor vaccinologie UZ Gent zoekt West-Vlaamse deelnemers voor griepvaccinstudie

Het Centrum voor vaccinologie van het UZ Gent (CEVAC) opent een nieuwe vestiging in de huisartsenwachtpost van Brugge. Het team van vaccinoloog prof. Isabel Leroux-Roels hoopt hiermee in West-Vlaanderen nieuwe kandidaten te vinden voor zijn vaccinstudies.

‘We zoeken nu alvast 40 deelnemers die minstens 65 jaar oud zijn voor een onderzoek naar een nieuw griepvaccin.’

Centrum voor vaccinologie

Het CEVAC op de campus van het UZ Gent is één van de drie toonaangevende centra voor vaccinstudies in Vlaanderen. Jaarlijks werkt het mee aan gemiddeld 8 studies voor kandidaatvaccins van fase 1 tot fase 3, de verschillende studiefases voordat een vaccin op de markt kan komen.

Naar de deelnemers toe

Prof. Leroux-Roels: ‘Tijdens de coronacrisis rekruteerden we veel kandidaat-deelnemers van Gent en omstreken. Iedereen wou bijdragen aan de ontwikkeling van een coronavaccin. 12.000 kandidaten hebben zich ondertussen bij ons aangemeld. Maar toch is het voor sommige studies moeilijk om de juiste deelnemers te vinden. Dat geldt voornamelijk voor studies bij 60-plussers.’

Daarom breidt het CEVAC zijn actieradius nu uit naar West-Vlaanderen voor fase-3-studies.

‘Sommige West-Vlamingen kwamen al naar ons centrum in Gent voor een studie, maar we willen hun deelname toegankelijker maken. En dus trekken we zelf naar de huisartsenwachtpost van Brugge.’ ​ ​

Fase 3-studie voor griepvaccin

De opening van de nieuwe vestiging gaat gepaard met de opstart van een fase 3-studie voor een kandidaat griepvaccin. De studie onderzoekt of het nieuwe vaccin 65-plussers beter beschermt tegen de griep dan het vaccin dat nu op de markt is. ​

Oudere volwassenen hebben een hoger risico om ernstig ziek te worden van griep omdat hun immuunsysteem jaar na jaar verzwakt. Het kandidaatvaccin maakt gebruik van een hulpstof die de reactie op het vaccin versterkt.

Zo zou het vaccin effectiever moeten zijn bij oudere volwassenen. Voorgaande fases in het onderzoek toonden de veiligheid van het vaccin al aan.

40 West-Vlaamse 65-plussers

CEVAC zoekt in Brugge 40 volwassenen van minstens 65 jaar oud die in goede gezondheid verkeren. Een belangrijke voorwaarde is dat ze nog geen griepvaccin kregen in de voorbije zes maanden. De helft van de deelnemers krijgt het studievaccin, de andere helft het vaccin dat op de markt is. Deelnemers weten niet welk vaccin ze krijgen.

Meer info over de studie, het verloop, de toelatingsvoorwaarden en de inschrijving vind je op www.uzgent.be/cevac-seqirus.

 

Karlien Wouters

Karlien Wouters

Persverantwoordelijke, UZ Gent

 

Share

Latest News

Website preview
Nieuwe waterfietsen brengen innovatie naar Revalidatiecentrum UZ Gent
Patiënten van het Revalidatiecentrum in het UZ Gent volgen nu ook fietstherapie in het water. Zo kunnen ze sneller opnieuw leren fietsen zonder gevaar op valpartijen.
pers.uzgent.be
Website preview
Eerste Belgische baby geboren na baarmoedertransplantatie in het UZ Gent
In het UZ Gent is de eerste Belgische vrouw die een baarmoedertransplantatie onderging, bevallen van een gezonde baby.
pers.uzgent.be
Website preview
UZ Gent en AZ Jan Palfijn openen dagcentrum voor 12- tot 15-jarigen met eetstoornis.
Jongeren met een eetstoornis volgen in het centrum een dagprogramma van 10 weken in groep. Zo werken ze intensief samen aan hun herstel en vermijden ze een langdurige opname in het ziekenhuis.
pers.uzgent.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over UZ Gent

Het Universitair Ziekenhuis Gent is één van de grootste en meest gespecialiseerde ziekenhuizen in Vlaanderen. Ongeveer 7.000 medewerkers zetten zich in om de dagelijks ruim 3.000 patiënten met de beste zorg te omringen. Samen met de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Gent investeert het UZ Gent in wetenschappelijk onderzoek en opleiding. Zo bouwt het ziekenhuis mee aan de gezondheidszorg van de toekomst. Meer info op www.uzgent.be