Gentse topchef en -chocolatiers brengen extra smaak voor kankerpatiënten op Dag tegen Kanker

Vandaag slaan het Kankercentrum en de patiëntenkeuken van het UZ Gent de handen in elkaar met Gentse sterrenchef Michaël Vrijmoed en chocolatier-patissiers Joost Arijs en Marijn Coertjens.
Saar Claeys, projectmanager van het Kankercentrum: ‘Kankerpatiënten zijn door hun behandeling vaak op zoek naar gerechten met een sterke smaak. We zijn heel blij dat deze culinaire toptalenten op de Dag tegen Kanker daarmee aan de slag willen gaan.’
Menu met pit
Negentig patiënten met kanker die verblijven op de afdelingen Medische oncologie en radiotherapie, Hematologie en stamceltransplantaties en Gastrologie zien hun klassieke maaltijd vervangen door een sterrenmenu. De chefs bereiden hun maaltijd voor in hun eigen keuken, maar dresseren de borden in de patiëntenkeuken van het ziekenhuis.
Sterrenchef Michaël Vrijmoed kiest voor een hoofdgerecht met Belgische hoevekip, in zoutkorst gebakken knolselder, ravioli van boschampignons, chips van aardpeer en zwarteknoflookmayonaise.
‘Ik werk voor dit gerecht met biologische en seizoensgebonden ingrediënten,’ vertelt Michaël Vrijmoed. ‘Om een uitgesproken smaak te creëren bak ik de knolselder in zoutkorst. Zo behouden we de pure smaken en creëren we een smaakbom.’
Chocolatier-patissier Joost Arijs serveert een dessert van crumble pecan, gezouten karamel, melkchocolademousse en vanillecrèmeux.
‘Ook ik ga speciaal voor dit gerecht voor uitgesproken smaken en een zachte structuur in de mousse.’
Kompaspralines
Ook de 140 patiënten die vandaag in het dagziekenhuis langskomen voor een korte kankerbehandeling kunnen rekenen op een verwenmomentje. Chocolatier-patissier Marijn Coertjens biedt hen een zakje met drie Kompaspralines aan.
‘Het kompas is een krachtig symbool voor de richting, begeleiding en stabiliteit die zorgverleners graag bieden tijdens en na de behandeling. De praline is ook geel. Daarmee verwijs ik naar het gele lintje dat we dragen tijdens de Dag tegen Kanker.’
Nood aan extra smaak
Patiënten met kanker hebben vaak last van geur- en smaakveranderingen, verteringsproblemen en verminderde eetlust. Oncodiëtist Louise Sarrazyn adviseert patiënten met kanker:
‘Kankerpatiënten lijden vaak aan ondervoeding door een combinatie van de ziekte zelf en de behandeling ervan. Naargelang hun klachten bekijken we samen hoe we de gerechten kunnen aanpassen door bijvoorbeeld meer smaak en voldoende calorieën en eiwitten toe te voegen. Het menu van vandaag is daar een mooi voorbeeld van.’
Dag tegen Kanker
De Dag tegen Kanker is een initiatief van Kom op tegen Kanker en roept op tot solidariteit met iedereen die met kanker te maken heeft. Het UZ Gent organiseert vandaag meerdere activiteiten om patiënten een hart onder de riem te steken. Ze worden gefinancierd door het Kankerfonds UZ Gent.
Vandaag brengt ook Joris Hessels een bezoek aan verschillende verpleegafdelingen, waar hij onder meer kennismaakt met de voorleesvrijwilligers van ‘Samen Lezen’, een project van hematoloog prof. Tessa Kerre.
Karlien Wouters