Internationale kwaliteitserkenning voor ECMO-centrum UZ Gent

Het UZ Gent heeft een internationale erkenning gekregen voor zijn kwaliteitsvolle en patiëntgerichte zorg bij een ECMO-behandeling.
Intensivist Harlinde Peperstraete en verpleegkundig specialist Beth Vandenbroucke begeleidden het proces van bij de start: ‘De erkenning bevestigt de excellente zorg die we patiënten bieden in ons ziekenhuis wanneer het ECMO-toestel de functie van hun hart en/of longen overneemt. Dankzij intensieve training en ruime multidisciplinaire expertise staat ons team borg voor optimale resultaten.’
ECMO
ECMO staat voor extracorporele membraanoxygenatie. Bij sommige patiënten op Intensieve zorg is de long- en/of hartfunctie zo zwaar aangetast dat een beademingsmachine en hartondersteunende medicatie onvoldoende ondersteuning bieden en er nood is aan ECMO.
De aantasting kan het gevolg zijn van o.a. ernstig acuut of chronisch hartfalen, ernstige bacteriële of virale infecties of andere aandoeningen die de normale werking van het hart en/of de longen sterk belemmeren. Het kreeg vooral bekendheid tijdens de coronapandemie als ondersteuning voor kritiek zieke covid-19-patiënten.
Het ECMO-toestel neemt de functie van de longen en/of het hart over. Dat geeft die organen de tijd om tot rust te komen en zich, met de hulp van medicatie, te herstellen. Soms laat het patiënten ook aansterken om nadien over te gaan tot orgaantransplantatie of een steunhart.
Gespecialiseerd teamwerk
Het UZ Gent heeft 6 ECMO-toestellen, waarvan één toestel specifiek bestemd voor pediatrische patiënten. Jaarlijks krijgen ongeveer 45 patiënten een behandeling met ECMO.
Elke patiënt en zijn familie worden daarbij 24 op 7 begeleid door een multidisciplinair team van intensivisten, perfusionisten, gespecialiseerde verpleegkundigen, cardiochirurgen, cardiologen, kinesitherapeuten, psychologen en andere specialisten. Indien nodig start de behandeling al op de Spoedgevallendienst en wordt ze verdergezet op de dienst Intensieve zorg.
Dr. Peperstraete: ‘Een ECMO-behandeling is complex en vraagt veel expertise. Onze samenwerking tussen de verschillende specialismen is cruciaal om tijdens de behandeling de best mogelijke zorg te bieden.’
ELSO-kwaliteitserkenning
De ELSO-erkenning garandeert patiënten een behandeling volgens de hoogste internationale normen met strikte kwaliteitscontrole en veiligheidsvereisten. Om dat waar te maken, kan het team rekenen op regelmatige opleiding, aangepaste infrastructuur, heldere procedures en de meest recente wetenschappelijke inzichten.
Het UZ Gent sleepte als tweede ziekenhuis in België de erkenning in de wacht, na het UZA. Deze erkenning is drie jaar geldig vanaf 1 januari 2026.
Extra pluim voor familieondersteuning
Naast de technische expertise bevestigt de erkenning de begeleiding en ondersteuning van de patiënt, zijn familie en de zorgverleners.
Verpleegkundig specialist Beth Vandenbroucke: ‘We betrekken de familie waar mogelijk, zijn dag en nacht bereikbaar en bieden intensieve psychologische ondersteuning. We personaliseren bijvoorbeeld samen de kamer, gebruiken een boekje om kinderen voor te bereiden op hun bezoek en houden een dagboek bij voor de familie tijdens de behandeling. We merken dat het dagboek nadien ook de patiënten helpt bij de verwerking van hun tijd op Intensieve zorg.’
Opleidingen
Waar het ECMO-team nu al opleidingen voorziet voor interne en externe zorgverleners, zal de internationale erkenning de uitwisseling van expertise en wetenschappelijke samenwerking verder bevorderen. Op die manier kan het ECMO-centrum verder groeien en ondersteuning bieden aan de zorg voor patiënten in andere ziekenhuizen uit de ruimere regio.
Karlien Wouters