Succesformule voor G-sport tijdens revalidatie: meer dan één op twee deelnemende revalidanten blijft bewegen na herstelproces

Paralympiërs en ex-revalidanten Ewoud Vromant en Louis Clincke zetten op 28 november het project in de kijker met sportles in UZ Gent

Van wie kennismaakt met sport of beweging tijdens zijn revalidatieproces, blijft meer dan één op twee duurzaam sporten na het einde van de revalidatie. Dat blijkt uit de cijfers van G-sport Vlaanderen en het UZ Gent.

Het Gentse ziekenhuis is een voorbeeld binnen het G-sportproject dat ook door zeven andere revalidatiecentra in Vlaanderen wordt uitgewerkt. Binnen het project organiseert ​ een coach sportsessies op maat en stemt ze multidisciplinair af met de therapie.

'Door sport leerde ik hulp vragen en aanvaarden, dat duurt soms even, maar je kan het niet alleen', zegt ex-revalidant Ewoud Vromant.

Tussen 2019 en 2024 is 58% van de volwassen revalidanten die tijdens het revalidatieproces interesse toonden in sport en beweging, op wekelijkse basis blijven sporten na het einde van hun revalidatie. Dat blijkt uit een bevraging bij ex-revalidanten tussen de zes maanden en één jaar na het vertrek.

'Door de motivatie van artsen en therapeuten komen revalidanten wekelijks sporten. We passen onze lessen aan naar hun mogelijkheden, waarbij plezier beleven voorop staat. Deelnemen is bij ons altijd winnen', zegt Dieter Dellaert, de G-sportcoach in het UZ Gent.

Revalidatiearts en G-sportexpert Inge Bru vult aan: “Gezond bewegen en sporten is voor ieder van ons belangrijk. Het is dus essentieel om dat te integreren in de revalidatie. Doordat onze patiënten samen plezier maken en voldoende bewegen, geven zij zichzelf het mooiste cadeau. De voordelen ervan zijn amper bij te houden.”

Twee ex-revalidanten van het UZ Gent zetten het initiatief in de kijker. G-wielrenners Ewoud Vromant uit Herzele en Louis Clincke uit Lembeke stonden afgelopen zomer nog aan de start van de Paralympische Spelen in Parijs. Vromant ​ pakte er zelfs twee zilveren medailles. Tijdens hun revalidatieproces meer dan 10 jaar geleden bestond er nog geen structureel sport- en beweegaanbod.

'Sporten met een beperking is niet zo eenvoudig op je eentje, je hebt mensen nodig die je op weg kunnen helpen met aanpassingen, materiaal… Het is positief dat er tijdens zo’n revalidatieproces nu mensen aanwezig zijn die je daarbij helpen', zegt Ewoud Vromant, die nog andere voordelen ziet. 'Sporten zorgt voor een gevoel van verbondenheid. We hebben toen bijvoorbeeld ook eens goed gelachen als iets niet lukte. Ik leerde aanvaarden dat ik hulp nodig had en dat ik erom kon vragen. Je kan het niet allemaal alleen. Dat proces vroeg tijd.'

Samen met Louis Clincke bezoekt Ewoud op donderdag 28 november het UZ Gent. Ze nemen er deel aan een sportsessie en willen samen met de revalidanten de vernieuwde werking in de kijker te zetten.

Louis Clincke: 'Ik voel de behoefte om dicht bij mensen in revalidatie te blijven staan, enerzijds uit dankbaarheid en anderzijds omdat ik daar toen ook veel aan zou gehad hebben', zegt hij. 'Wij zijn vaak met onze carrière bezig, maar eigenlijk mogen we niet vergeten van waar we zelf komen. Als ik anderen kan helpen, graag!'

De acht revalidatiecentra waar G-sport binnen het project tijdens het revalidatieproces wordt opgenomen, zijn: RevArte Edegem, AZ Sint-Jan Brugge, RC Inkendaal Vlezenbeek, Virga Jesse Campus Herk-de-Stad, UZ Leuven campus Pellenberg, UZ Gent, BZIO Oostende en AZ Delta Roeselare. In Revalidatiecentrum Pellenberg van UZ Leuven wordt ook al jaren sterk ingezet op de link tussen sport en beweging, en revalidatie.

Karlien Wouters

Karlien Wouters

Persverantwoordelijke, UZ Gent

Jeroen Bauters

Coördinator marketing en communicatie, G-sport Vlaanderen

 

 

Share

Latest News

Website preview
Nieuwe waterfietsen brengen innovatie naar Revalidatiecentrum UZ Gent
Patiënten van het Revalidatiecentrum in het UZ Gent volgen nu ook fietstherapie in het water. Zo kunnen ze sneller opnieuw leren fietsen zonder gevaar op valpartijen.
pers.uzgent.be
Website preview
Eerste Belgische baby geboren na baarmoedertransplantatie in het UZ Gent
In het UZ Gent is de eerste Belgische vrouw die een baarmoedertransplantatie onderging, bevallen van een gezonde baby.
pers.uzgent.be
Website preview
UZ Gent en AZ Jan Palfijn openen dagcentrum voor 12- tot 15-jarigen met eetstoornis.
Jongeren met een eetstoornis volgen in het centrum een dagprogramma van 10 weken in groep. Zo werken ze intensief samen aan hun herstel en vermijden ze een langdurige opname in het ziekenhuis.
pers.uzgent.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over UZ Gent

Het Universitair Ziekenhuis Gent is één van de grootste en meest gespecialiseerde ziekenhuizen in Vlaanderen. Ongeveer 7.000 medewerkers zetten zich in om de dagelijks ruim 3.000 patiënten met de beste zorg te omringen. Samen met de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Gent investeert het UZ Gent in wetenschappelijk onderzoek en opleiding. Zo bouwt het ziekenhuis mee aan de gezondheidszorg van de toekomst. Meer info op www.uzgent.be