UZ Gent voert maandag actie tegen kaderwet minister Vandenbroucke
'Goede zorg vraagt toewijding én middelen'

‘We willen als UZ Gent een kwaliteitsvolle, warme en toegankelijke zorg blijven bieden. Maar ziekenhuizen houden vandaag nauwelijks het hoofd boven water. Door de kaderwet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke dreigen ze kopje-onder te gaan. We pleiten daarom samen met onze artsen voor dialoog en een coherente hervorming van de ziekenhuisfinanciering,’ aldus gedelegeerd bestuurder prof. Frank Vermassen.
Gevolgen voor ziekenhuisfinanciering
De hervormingsplannen voor de gezondheidszorg van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke hebben al veel stof doen opwaaien. Veel aandacht ging daarbij naar het plafond op ereloonsupplementen die gedeconventioneerde artsen mogen aanrekenen.
Wat onder de radar bleef, zijn de gevolgen voor het budget van ziekenhuizen. Zij houden vandaag nauwelijks het hoofd boven water. Elke maatregel die een verlies aan inkomsten betekent, maakt de financiële situatie alleen maar onzekerder en gaat onvermijdelijk ten koste van de toegankelijkheid van de zorg. Daar kan het UZ Gent zich niet in vinden.
Alternatieve actie
Prof. Vermassen: ‘We hebben samen met de medische raad in ons ziekenhuis gekozen voor een actie waarbij we onze mening duidelijk maken, maar ook de dialoog openhouden en de zorg voor patiënten garanderen. Consultaties en behandelingen zullen dus gewoon doorgaan. We zetten onze boodschap kracht bij met een alternatieve en constructieve actie met als slogan ‘Goede zorg vraagt toewijding én middelen’.
De directie en de medische raad van het ziekenhuis uit nu al haar bezorgdheden in een open brief voor minister Vandenbroucke.
Open brief UZ Gent 7 juli 2025.pdf
PDF 90 KB
Op 7 juli zullen de artsen en medewerkers een button dragen met daarop de slogan. Patiënten en bezoekers zullen de boodschap opmerken via de buttons, grote spandoeken en flyers die ze ontvangen bij aankomst aan het Centraal onthaal. Om 12 uur verzamelen artsen en medewerkers op die plaats om de actie kracht bij te zetten.
Aanbevelingen
Prof. Vermassen: ‘Minister Vandenbroucke beoogt een toegankelijkere gezondheidszorg, maar met zijn plannen holt hij het Belgische overlegmodel uit en dreigt hij het tegenovergestelde te bereiken. Alleen in dialoog kunnen we tot een doordachte hervorming van de ziekenhuisfinanciering komen. We formuleren daarom drie grote aanbevelingen.’
- Stabiele ziekenhuisfinanciering
Er liggen ambitieuze plannen op tafel voor een hervorming van de ziekenhuisfinanciering en de nomenclatuur. Die plannen zijn noodzakelijk. Maar de gezondheidszorg is een kluwen. Alles hangt met alles samen. Elke besparingsmaatregel die ziekenhuizen geld kost, moet worden gecompenseerd. Alleen met een stabiele financiering kunnen we de toegankelijkheid en kwaliteit van de zorg garanderen voor onze patiënten.
- Aandacht voor de rol van universitaire ziekenhuizen
Als universitair ziekenhuis behandelt het UZ Gent vaak patiënten met complexe aandoeningen. Een raadpleging duurt daardoor gemiddeld langer en vraagt meer zorgverleners. De vergoedingen volgen niet voor consultaties noch voor complexe behandelingen.
Het UZ Gent is ook een opleidings- en onderzoeksinstelling, maar ook voor die opdrachten wordt het onvoldoende vergoed. Nochtans is dit essentieel om ook in de toekomst kwaliteitsvolle en betaalbare gezondheidszorg te kunnen leveren.
- Herstel van het overlegmodel
Ons zorgmodel is gebaseerd op overleg en onderling vertrouwen. Door te luisteren naar argumenten kan je een gedragen consensus bereiken en besluiten succesvol implementeren. De maatregelen in de kaderwet hollen dit overlegmodel echter uit. Artsen en ziekenhuizen worden buitenspel gezet.
Karlien Wouters